Στεφάνου Γρηγόρης

φιλολογία + διδασκαλία.

ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ

Ο Καιάδας είναι ακόμα εδώ.

Ατομα με ειδικές ικανότητες, ήρωες της ζωής, νικητές της ζωής, νικητές της αναπηρίας. Η εξακολουθητική χρήση των παραπάνω συγκινησιακά φορτισμένων όρων στο παραμικρό δεν μπορεί να συγκαλύψει την ελλειμματική κοινωνική πραγματικότητα που η μεγάλη πλειονότητα των περίπου 900.000 Ελλήνων πολιτών με αναπηρία βιώνει. Τα τεκμήριά της, σκληρά και αδιάψευστα: περισσότεροι από 8 στους 10 ανθρώπους με αναπηρία στερούνται πρόσβασης στην εκπαιδευτική διαδικασία. Αλλοι τόσοι περίπου είναι παντελώς αποκλεισμένοι από την αγορά εργασίας. Σε σχέση με τις «ειδικές» ανάγκες τους, οι Ελληνες με αναπηρία είναι αποδέκτες ιατρικών υπηρεσιών με σχετικά μικρή δυνατότητα προσφοράς, ανεπαρκή αριθμό εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού και πολύ λίγες ειδικές διαγνωστικές μονάδες. Προς απόδειξη, αρκεί η παράθεση του αριθμού των 200 μόλις δημόσιων κλινών αποκατάστασης της αναπηρίας, συγκρινόμενες με τους 500.000 κινητά αναπήρους της πρωταθλήτριας των τροχαίων και εγκεφαλικών χώρας μας. Επίσης: παρά τις προσπάθειες των τελευταίων χρόνων για νομοθετική κατοχύρωσή της, η προσβασιμότητα του δομημένου και μη δημόσιου περιβάλλοντος εξακολουθεί να είναι άπιαστο όνειρο. Αποκλεισμένοι από τη δημόσια ζωή, οι περισσότεροι Ελληνες ανάπηροι παραμένουν έγκλειστοι στα σπίτια τους. Ιδιωτεύουν…Δείκτης ολοφάνερης κοινωνικής υστέρησης τα παραπάνω ελλείμματα (και άλλα πολλά), δεν αποτελούν συμπεράσματα δημοσιογραφικής έρευνας. Τα ομολογεί με τρόπο σαφή και κατηγορηματικό η έκθεση της ειδικά συσταθείσης για θέματα ΑμΕΑ Ειδικής Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής των Ελλήνων. Η επιτροπή στελεχώθηκε από τους Ελευθερία Μπερνιδάκη, Χρυσή Καρύδη, Δημήτρη Κωνσταντάρα, Παναγιώτη Μελά, Τάσο Σπηλιόπουλο, Δημήτρη Τσαντούλα (βουλευτές Ν.Δ.), Παναγιώτη Αντωνακόπουλο, Κατερίνα Περλεπέ-Σηφουνάκη, Ελπίδα Τσουρή, Εκτορα Νασιώκα (ΠΑΣΟΚ), Ιωάννη Πατσιλινάκο και ακολούθως Βέρα Νικολαΐδου (ΚΚΕ) και Θανάση Λεβέντη (ΣΥΝ). Οι εργασίες της επιτροπής διήρκεσαν περίπου ενάμιση χρόνο (από 6 Οκτωβρίου 2004 μέχρι 17 Μαΐου 2006), κατά τη διάρκεια του οποίου συλλέγησαν όλα τα στοιχεία που περιγράφουν την πραγματικότητα των Ελλήνων αναπήρων. Για να αποκωδικοποιηθούν σε έξι συμπληρωματικές ενότητες (Εκπαίδευση – Ειδική Αγωγή, Επαγγελματική Αποκατάσταση – Απασχόληση, Υγεία – Ιατρική Περίθαλψη, Προσβασιμότητα, Ενημέρωση της Κοινής Γνώμης, Συντονισμός Δράσης και Πολιτικών), συνοδευόμενα από αντίστοιχες δέσμες προτάσεων προς αποκατάσταση των υφιστάμενων ελλειμμάτων.

Ηταν η πρώτη φορά που με συναίνεση διακομματική (εξαίρεση το ΚΚΕ, που κατέθεσε ξεχωριστό κείμενο θέσεων) το σημαντικότατο ζήτημα της παρεμπόδισης των αναπήρων από την άσκηση κοινωνικών δικαιωμάτων και την απορρόφηση κοινωνικών αγαθών τίθεται με τρόπο συνολικό από την ελληνική Βουλή. Υπό την έννοια αυτή, η κατατεθείσα έκθεση μπορεί και πρέπει να δώσει το έναυσμα ώστε τα πράγματα δραστικά να βελτιωθούν.
Οπως άλλωστε η πρόεδρος της Ειδικής Διακομματικής, Ελ. Μπερνιδάκη, στο εισαγωγικό της έκθεσης κείμενο σημειώνει: «Προσδοκούμε ότι θα αποτελέσει βασικό σημείο αναφοράς στο δημόσιο διάλογο, τόσο σχετικά με την προοπτική βελτίωσης του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου όσο και με τη λήψη όλων των αναγκαίων δράσεων για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών με αναπηρία».
Ιδιαίτερη σημασία μοιάζει να έχει η επιλογή επίσημης παρουσίασης της έκθεσης στο πλαίσιο διημερίδας με θέμα «Ατομα με αναπηρία και ΜΜΕ», που διοργανώνει η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης (Δευτέρα 19 και Τρίτη 20 Ιουνίου).
Ισως, επιτέλους, γίνεται καθολικά αντιληπτό ότι οι συγκινησιακά φορτισμένοι όροι (και τρόποι) παρουσίασης των ΑμΕΑ στο παραμικρό δεν… ξορκίζουν τις συνθήκες κοινωνικού Καιάδα που η πλειονότητά τους καθημερινά βιώνει

Advertisements

19/11/2007 - Posted by | Uncategorized |

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: