Στεφάνου Γρηγόρης

φιλολογία + διδασκαλία.

θέμα :αφήγηση υπόθεσης ( ταινίας ή θεατρικής παράστασης)

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ   Β΄ΤΡΙΜΗΝΟΥ   ΣΤΗ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ

ΤΑΞΗ: ………………………………

ΤΜΗΜΑ: ………………………….

ΗΜΕΡ/ΝΙΑ: ………………………

ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ………………………………………………………………………

Εισηγητής:Στεφάνου Γρηγόρης

ΚΕΙΜΕΝΟ

Η Πολίτικη κουζίνα (αγγλικός τίτλος: A touch of spice, τουρκικός τίτλος: Bir tutam baharat – σημαίνει και στις δύο γλώσσες , Μια πρέζα μπαχάρι.

Πρόκειται για μία βιωματική ταινία του σκηνοθέτη Τάσου Μπουλμέτη, που όντας Κωνσταντινουπολίτης στην καταγωγή ο ίδιος, καταπιάνεται με το ζήτημα των διωγμών που υπέστησαν από τις τουρκικές αρχές οι Έλληνες της Πόλης το 1964.        Ο πρωταγωνιστής της ταινίας Φάνης Ιακωβίδης ,καθηγητής αστροφυσικής στην Αθήνα, περιμένει τον παππού του από την Κωνσταντινούπολη, τον οποίο έχει να δει από την παιδική του ηλικία. Αρχίζοντας προετοιμασίες για την υποδοχή του προσκαλεί όλους τους φίλους του παππού του και ετοιμάζει μια σειρά από πιάτα πολίτικης κουζίνας.Μια ξαφνική αρρώστια όμως του παππού, δεν θα του επιτρέψει να ταξιδέψει στην Αθήνα. Ο καθηγητής τότε θα αποφασίσει να πάει εκείνος στην Κωνσταντινούπολη για να τον συναντήσει και να θυμηθεί ξανά τα χρόνια που έζησε εκεί με τους γονείς του, τους οποίους ενσαρκώνουν οι Ιεροκλής Μιχαηλίδης και ΡένιαΛουιζίδου. Εκεί επιστρέφουν όλες οι ευχάριστες αναμνήσεις της παιδικής ηλικίας, οι δυσάρεστες του διωγμού και της απέλασης, αλλά και ο πρώτος έρωτας της ζωής του, η Σαϊμέ, που υποδύεται η Τουρκάλα ηθοποιός Μπασάκ Κοκλούκαγια .

Η ταινία προσπαθεί με την ψυχραιμία που της επιτρέπει η χρονική απόσταση, να ασχοληθεί με μια συγκεκριμένη ιστορική περίοδο και με τις κοινωνικές της προεκτάσεις, ρίχνοντας φως σε μια πτυχή των ελληνοτουρκικών σχέσεων, αλλά και στα προβλήματα προσαρμογής που αντιμετώπισαν οι πρόσφυγες, κυρίως στην πίκρα των ανθρώπων εκείνων που «οι Τούρκοι τους έδιωξαν ως Έλληνες και οι Έλληνες τους υποδέχθηκαν ως Τούρκους».

Η ταινία δέχθηκε εξαιρετικές κριτικές, τόσο στην Ελλάδα, όσο και σε άλλες χώρες στις οποίες προβλήθηκε. Στην Ελλάδα σημείωσε τεράστια εισπρακτική επιτυχία, ξεπερνώντας τα 1.250.000 εισιτήρια στις αίθουσες προβολής, αναδεικνύοντάς την ως μία από τις πιο εμπορικές ελληνικές ταινίες όλων των εποχών.

ΑΣΚΗΣΕΙΣ

1.Γράψτε από έναν πλαγιότιτλο για τη 2η,3η και 4η παράγραφο του κειμένου.                 (3 μονάδες)

2.Ποιός είναι ο βασικός θεματικός άξονας της ταινίας και γιατί ακόμη και σήμερα το θέμα της  εξακολουθεί να προκαλεί το ενδιαφέρον ;(4 μονάδες)

3.Για καθένα από τα ρήματα που σας δίνονται να συμπληρώσετε τα κενά με τις πληροφορίες που πρέπει.(4 μονάδες)

ρήμα φωνή συζυγία διάθεση Χρονική βαθμίδα Ποιόν ενέργειας
καταπιάνεται 0,1*5=0,5
προσκαλεί 0,1*5=0,5
θα επιτρέψει 0,1*5=0,5
έζησε 0,1*5=0,5
δέχθηκε 0,1*5=0,5
προβλήθηκε 0,1*5=0,5
να ξαναϊδωθούμε 0,1*5=0,5
κοιμάται 0,1*5=0,5

4.Χαρακτηρίστε τις παρακάτω λέξεις ως παράγωγες ή σύνθετες δηλώνοντας και τα υπόλοιπα στοιχεία (0,28*7=2 μονάδες)

λέξη Παράγωγη με πρόθημα Παράγωγη με επίθημα Σύνθετηα΄συνθετικό   β΄συνθετικό
άφθαρτος
διαγραφή
ξυλοκάρβουνο
γραφικός
αποφεύγω
κουβεντούλα
μητρόπολη

 

5.Σε κείμενο δύο (2) παραγράφων(περίπου 100 λέξεων) να αφηγηθείτε μια κινηματογραφική ταινία ή θεατρική παράσταση που παρακολουθήσατε, δίνοντας έμφαση στην υπόθεση και το κεντρικό μήνυμα που ήθελε να αναδείξει.

(7 μονάδες)

Advertisements

27/07/2010 - Posted by | διαγωνίσματα γλώσσα α΄γυμ. |

Sorry, the comment form is closed at this time.

Αρέσει σε %d bloggers: